Биволъ публикува документи, които уличават във фалшификации Лена Бориславова. Най-важният от

...
Биволъ публикува документи, които уличават във фалшификации Лена Бориславова. Най-важният от
Коментари Харесай

Bird: Бориславова подменила управител на “Да запазим Корал” с фалшиви документи в полза на Петков

Биволъ разгласява документи, които уличават във фалшификации Лена Бориславова. Най-важният от тях е адвокатско пълномощие с фалшифициран автограф на ръководителя на сдружението " Да запазим Корал " Атанас Русев.

С този подправен документ и с адвокатския си дипломиран електронен автограф Лена Бориславова вкарва в Агенцията по вписванията още няколко документа, в които също се откриват фалшифицирани подписи
Вписването е записано с номер 20210519084335 и всеки, който разполага с електронен автограф може да изтегли документите от Агенцията по вписванията.

Пред BIRD Атанас Русев съобщи, че към този миг въобще не е познавал Лена Бориславова, не е давал пълномощие и подписът му е жестоко подправен. Реакцията му в обществената мрежа Фейсбук беше прочувствена: “Такава безочливост и арогантност… даже не мога да си показва. А те са го създали. ”

През 2010 година група екоактивисти и публицисти проведоха митинг против желанията да се застрои плажа “Корал ”. Протест на самия плаж, отразен необятно от българските и даже някои европейски медии. Създава се сдружението “Да запазим Корал “, което има за цел опазването на плажа. Негов създател и член на УС е и бъдещият министър председател на България Кирил Петков. Единадесет години по-късно Кирил Петков би трябвало да напусне управата на сдружението, тъй като става длъжностен министър на стопанската система. Това се случва с подправени документи и фалшифицирани подписи, а документите са подадени в Агенцията по вписванията от адв. Лена Бориславова с подправено пълномощие от ръководителя на сдружението Атанас Русев – сподели следствие на уеб страницата Биволъ. Самите документи също са фалшифицирани като са добавяни подписи.
Предисторията
“Петдесетгодишен човек по бански взима микрофона, показва се и споделя в резюме своята история. Една история, в която ще се разпознаят доста българи.

Той споделя: “През 1990 отпътувах за Канада с “кубинските самолети ” (тогава полетите София – Хавана имаха междинно кацане в Канада, което беше златна опция за първите напускащи след рухването на режима). Не с цел да избягам от страната си, а с цел да видя свят. Защото по-късно не ни даваха да пътуваме поради визите… Аз съм биолог. Работя на всички места по света – от Амазонка до Северния полюс. Сега работя на остров Гуам. Но както всяко лято се завръщам на този плаж и в този дребен къмпинг. Доказателството, че обичам това място се намира пред вас, това е синът ми на 30 години, заченат точно тук. Ето за какво държа да благодаря за вашата готовност за спасяването на плажа “Корал ” от лапите на строителните бизнесмени. ”

Около стотина души събрали се в тази събота 7 август горещо приветстват, до момента в който един младеж в дъното на тълпата – въпросното “доказателство ” става малко по-зачервен под жаркото слънце на брега на Черно море. ”

 журналистът Александър Леви, участвал на митинга на “Корал ”. Лесно се отгатва, че 50 годишният биолог е Петко Петков, татко на Кирил Петков, а самият Петков е “доказателството ”.

Повод за митинга са желанията за изграждане на голям ваканционен комплекс върху дюните зад плажа. Година по-рано проверяващите публицисти Асен Йорданов и Атанас Чобанов разкриха в обява в уеб страницата Медияпул по какъв начин общинските земи зад плажа “Корал ” са продадени след политическа корупционна договорка сред тогавашния кмет на Царево Петко Арнаудов /БСП/ и координатора на Съюз на демократичните сили в Бургас и предстоящ кмет от ГЕРБ Димитър Николов. Срещу обещания за вложения десетки декари са продадени на оскъдна цена. Инвестициите не се случват, само че земите са препродадени с голяма облага. Група лица към Николов кешират десетки милиони евро.



Атанас Чобанов и Асен Йорданов разкриват циничната договорка за Корал още през 2010 година

Първоначално в УС на “Да запазим Корал ” влизат ръководителя Лилия Попганчева, Кирил Петков, адв. Свилен Овчаров, Елина Давидова, Цвета Балийска и създателят на тези редове Атанас Чобанов /тогава в Биволъ/. Сдружението е записано в София и в идващите години развива дейна активност в медиите и като адресант на сигнали до институциите, с цел да бъде избавен плажа от застрояване.



Управителният съвет на Корал при основаването през 2010 година с присъединяване на Кирил Петков и Атанас Чобанов

Сдружението постоянно е атакувано в кафявите медии на Делян Пеевски и най-известните му членове, като създателя на тези редове, получаваха персонално внимание в очернящи публикации цялостни с клюки. Паралелно на медийните офанзиви имаше и явно отвращение на институциите да решат проблема – тогавашния министър на районното развиване Росен Плевнелиев комфортно не помни да заплати 20 лева правосъдна такса.



Очернящи акции в медиите на Делян Пеевски

Въпреки това гражданските старания дадоха резултат и застрояването на един от последните диви плажове по този начин и не стартира. Плажът Корал стана през 2017 година един от трите плажа за природосъобразен туризъм зад който е неразрешено да се строи.
Подмяната
Участието на Кирил Петков в сдружението не беше изключително видимо. Със сигурност той не беше разпознат като зложелател на олигархичните ползи и не стана обект на очернящи медийни акции, за разлика от Атанас Русев, Васо Гюров, Атанас Чобанов и другите по-активни членове на сдружението. В един миг обаче присъединяване на Петков в управителния съвет на сдружението става проблем. Той би трябвало да заеме поста министър на стопанската система в служебното държавно управление на Румен Радев и да напусне всички компании и сдружения, с цел да извърши законовите условия за съгласуемост.

Не е ясно за какво Петков не е изискал да бъде освободен от УС на сдружението “Да запазим Корал ” по естествения ред, като уведоми членовете на сдружението и провежда общо заседание. Едва ли някой би му направил проблем, а и законът планува периоди за осъществяване на изискванията за съгласуемост. Достатъчно е да се заявява противоречие със заеманата служба при встъпване и да се стартират процедурите по отстраняването му, които могат да се забавят по справедливи аргументи, само че пък никой няма да сложи под подозрение волята на министъра да съблюдава буквата на закона.

Вместо това са подхванати стъпки с искрено престъпен темперамент – подправяне на документи, правене на документи с погрешно наличие и подаването им в Агенцията по вписванията.

Както е открил Биволъ, документите уличават във фалшификации Лена Бориславова, която по това време е юрист в адвокатската фирма Гугински и Джингов.

Става дума не за един, а за няколко документа, като най-важният от тях е адвокатско пълномощие с подписа на ръководителя на сдружението Атанас Русев. На съображение на този подправен документ и с адвокатския си дипломиран електронен автограф Лена Бориславова вкарва в Агенцията по вписванията още няколко документа, в които също се откриват фалшифицирани подписи – лист на членовете на сдружението, лист на членове на УС, решение на УС за изтриване на Кирил Петков и регистриране на негово място на лицето Мартин Драгулев, който е доближен на Петков. Вписването е записано с номер 20210519084335 и всеки, който разполага с електронен автограф може да изтегли документите от Агенцията по вписванията тук.

Пред BIRD Атанас Русев съобщи, че към този миг въобще не е познавал Лена Бориславова, не е давал пълномощие и подписът му е жестоко подправен. Реакцията му в обществената мрежа Фейсбук беше прочувствена: “Такава безочливост и арогантност… даже не мога да си показва. А те са го създали. ”

Едновременно с освобождението на Петков е вписан като член на УС Мартин Драгулев. Това лице, доближено на Петков, встъпва на негово място във всички компании, които Петков официално напуща. Очевидно задачата на това регистриране е била Кирил Петков да резервира надзор в сдружението посредством свое прокси. Драгулев обаче не дава отговор на изискванията, защото не е член на сдружението и няма по какъв начин да стане член на управителния съвет.
В прокурорска хватка…
Всичко това е известно на правоохранителните органи още от лятото на 2023 година, когато членовете на УС откриват измамата с техните подписи и подават сигнал в ДАНС. ДАНС прави инспекция и изпраща данните на прокуратурата. Образувано е досъдебно произвеждане, което стартира да се “джурка ” сред Софийска градска и Софийска районна /пр.пр. 38008/2023 г./ Към 24/04/2024 година срокът на следствието е продължен и се чакат данни от Столична дирекция на вътрешните работи, съгласно информация в електронния портал на Прокуратура на Република България.

Преписката е с продължен период към 24 април 2024 година и се чакат данни от Столична дирекция на вътрешните работи

Според Биволъ, който разгласява номерата на преписките, процесуалните дейности за изтеклите 8 месеца са включвали разпити над 15 очевидеца от служител на реда в Пето районно ръководство към Столична дирекция на вътрешните работи. Медията оповестява също, че Софийска районна прокуратура е иззела делото и го е пратила за следствие на…Районна прокуратура – Бургас.

Ако това е по този начин, явно става дума за туптене на топката и мотане на следствието. Няма никаква логичност следствието да се води в Бургас, защото сдружението не е записано в Бургас, а в София. Подаването на подправените документи също е станало в София, както проличава от адреса за преписка на адвокатската фирма на Лена Бориславова. Освен това и възможният причинител – Бориславова, и възможният подстрекател – Петков, са политически фигури, подсъдни на Софийски градски съд и съответната прокуратура.

Логика обаче има в случай че се одобри, че такова значимо дело с вероятни политически последици е взето под “особен надзор ” от властелините на прокуратурата, в която както е известно се чува думата на досегашните некоалиционни сътрудници на Бойко Борисов и Делян Пеевски. И от които зависи дали прокурорската бухалка ще се стовари върху Бориславова и Петков, или ще ги подмине.

Източник: 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР